Het verhaal van lourdes.


 Op 11 februari 1858 verscheen Maria voor de eerste maal aan de eenvoudige molenaarsdochter Bernadette Soubirous. In totaal verschijnt Maria 18 keer aan het meisje, en het duurt niet lang of overal is bekend wat er gebeurde bij de Grot van Massabiëlle. Tot op de dag van vandaag komen er veel mensen naar de plaats waar Maria aan Bernadette verscheen. Miljoenen pelgrims uit alle landen en van alle leeftijden gaan op bedevaart naar Lourdes voor een bezoek aan de Grot en haar bron en om anderen te ontmoeten en de wonderlijke sfeer in Lourdes te beleven.

Klein Pyreneeëndorpje

Lourdes was anno 1844 een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën met een paar pleinen en smalle straatjes. Op de rots torende de burcht hoog boven het dorp uit. Het water van de Lapaccabeek – die samenvloeide met de rivier Gave du Pau – werd gebruikt om de molens aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer en leisteen.

Bernadette Soubirous

Bernadette Soubirous werd op 7 januari 1844 geboren in de “Moulin de Boly”. Ze leed aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. Ondanks dat was Bernadette altijd vrolijk, goedgehumeurd en klaagde ze nooit. De mensen vonden haar een vriendelijk en behulpzaam meisje. Bernadette was zeker niet dom, maar wel goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonder in haar leven zou gebeuren, tot de dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen haar leven en dat van haar ouders, maar van heel Lourdes voor altijd zou veranderen.

Achttien verschijningen

Op 11 februari 1858 kreeg de 14-jarige Bernadette een verschijning van een “mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos”. Deze verschijning vond plaats in de Grot van Massabiëlle, die in een rotsachtige omgeving ligt. De verschijning vertoonde zich meerdere malen aan Bernadette en bij de zestiende verschijning, op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”.

Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de Heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal. In de dagen van Bernadette kwamen er al duizenden mensen als pelgrim naar deze plek. Toen de bisschop van Tarbes in 1862 verkondigde: “de Heilige Maagd is werkelijk aan Bernadette verschenen”, nam de stroom van mensen alleen maar toe. Lourdes werd een wereldberoemd pelgrimsoord en een internationale “stad van ontmoeting”.

Ervaring voor het leven

Vandaag de dag zijn bedevaarten nog altijd in trek. Pelgrims komen nog steeds in grote getale naar Lourdes om te bidden, om God te danken en om kracht te vragen. Veelal zijn het mensen die niet oppervlakkig willen leven en behoefte hebben aan bezinning. Ze leggen hun vragen, zorgen, hoop en persoonlijke intenties - en die van anderen – voor aan Maria. In Lourdes worden de pelgrims opgenomen in een menigte van vele nationaliteiten en leeftijden. Er heerst een sfeer van vriendschap: vreemden worden bekenden van elkaar. Tijdens de bedevaart zijn er veel momenten die een onuitwisbare indruk achterlaten. Na een bezoek aan Lourdes voelen veel mensen zich gesterkt en hebben ze nieuwe energie en hoop gevonden om weer verder te gaan. Een reis naar Lourdes is een betekenisvolle ontmoeting die van grote waarde kan zijn.